با سلام و درود خدمت همه دوستان ، یک چند وقتی نبودم ،چرا ! همونطور که شاید مطلع شده باشین ، استارتاپی که الان روش دارم کار می کنم ، با عنوان میلوژی ، به عنوانی یکی از استارتاپ های منتخب در جسنواره کارآفرینی پل انتخاب شد و ما باید برای سفر به برلین آماده میشدیم ، چند تا کار همزمان هم پیش آمد که وقت نشد پست بزارم ، ولی کلی پست هست که بزودی منتشر می کنم.
در این پست قصد دارم تجربه حضورم در جشنواره کارآفرینی پل رو از اولین روزهای آغاز به کار این جشنواره تا  سفر به آلمان و تجربیات حضور در این رویداد رو با شما عزیزان به اشتراک بگذارم ، امیدوارم که مفید باشه !

جشنوار کارآفرینی پل (iBridges) چیست ؟

Dr Startup

هدف جشنواره کارآفرینی پل ، شناسایی صاحبان ایده و کسب و کارهای نوپا ، ایجاد ارتباط بین نخبگان ایرانی داخل و خاج کشور و تبادل علمی و آموزشی بین آنها ،کشف چالش ها و فرصت های کارآفرینی در ایران و بررسی فرصت های توسعه آن و شناساسایی و رصد فرصت های سرمایه گذاری در ایران بوده ، البته به نظر من تشکیل شبکه ای از متخصصین برای بهبود فضای کسب و کار و بهره برداری از فرصت ها هدفی بود که  مهمتر از سایر موارد بود و تا حدودی محقق شد.
این کنفرانس بازتاب بسیار خوبی در رسانه های داخلی و خارجی داشته است.
این کنفرانس سال پیش با حمایت دانشگاه برکلی کالیفرنیا و با پیگری تعدادی از ایرانیان موفق خارج از کشور پایه گذاری شد، سال قبل حدود ۷۰۰ نفر شرکت کننده داشت که از ایران به دلیل محدودیت های زمانی و عدم اطلاع رسانی و شاید به دلیل وجود ابهامات ،فقط ۱۵ نفر شرکت کردند.امسال در این کنفرانس بنا به گزارشات منتشر شده ۱۱۰۰ نفر شرکت کردند که سهم شرکت کنندگان ایرانی و آمریکایی برابر بود ، که این مورد برای من شخصا خیلی جالب بود.مکان برگزاری امسال در آلمان و شهر برلین و در یکی از بهترین سالن ها ( شاید بهترین سالن کنفرانس این شهر) CityCube برگزار شد.که در ادامه توضیح خواهم داد.

چطور شد که تصمیم گرفتیم در جشنوار حضور پیدا کنم ؟

همانطور که در مقدمه پست نوشتم ، مدتی است که بر روی استارتاپ میلوژی کار میکنیم ، و تقریبا روزی ۱۲ ساعت از وقتم رو به همراه دوستم مسعود اردکانی بر روی پیشبرد اهداف این استارتاپ صرف میکنم ، در زمستان متوجه برگزاری جشنواره کارآفرینی پل شدم ، با مسعود مشورت کردم و تصمیم بر این شد که خودمون رو در مسابقه این جشنواره با ایده میلوژی محک بزنیم ، بالاخره داورهای این رویداد از افراد سرشناسی بودند و برای ما هم مهم بود که نظرات اونها رو بدونیم ، باید یک فیلم ۱ دقیقه ای و توضیحاتی رو آماده میکردیم . زمان محدود بود و ما باید در حداقل زمان ممکن بیشترین تاثیر گذاری رو روی داور از طریق ویدیو داشته باشیم ، کار سختی بود ، چند جلسه طوفان فکری داشتیم ، سناریو ویدیو رو تهیه کردیم و ضبط رو انجام دادیم ، ویدیو باید بصورت انگلیسی تهیه میشد و کمی کار رو سخت کرد، تصمیم گرفتیم که ویدیو رو در دو نسخه فارسی و انگلیسی تهیه کنیم که بتونیم از نسخه فارسی اون در جلسات جذب سرمایه گذار استفاده کنیم ، از طرفی صفحه رو دو قسمت کردیم که پهنای باند اطلاعات منتقل شده به مخاطب رو زیاد کنیم که به نظرم ایده خوبی بود ، این هم ویدیو نسخه انگلیسی و فارسی !

ویدیوی ارسالی نسخه انگلیسی


ویدیوی ارسالی نسخه فارسی

 چند نفر در جشنواره شرکت کردند و چه تیم هایی منتخب شدند ؟

بطور کلی طبق اعلام سایت ۹۰۰ پروفایل ایده در وبسایت جشنواره ثبت شد که در نهایت ۶۴ تیم منتخب شدند علاوه بر اونها ،  ۲۰ تیم هم بواسطه اسپانسر ها و حمایت آنها جهت اعزام به جشنواره معرفی شدند. از بین ۶۴ تیم ، ۱۰ تیم بطور کامل هزینه رفت و آمد شان بعهده کنفرانس بود و الباقی یعنی ۵۴ تیم ، هزینه بلیط رفت و برگشت و هزینه ثبت نام در کنفرانس را بعنوان هدیه مهمان کنفرانس بودند.ما هم جزو منتخبین در آن ۵۴ تیم بودیم .لیست تیم ها و گزارش اعلام نتایج را اینجا می توانید ببینید ! خوب ! سئوال حالا برویم یا نرویم ؟اصلا حضور در جشنواره پل برای ما چه مزیتی داشت ؟

وسوسه رفتن یا نرفتن

با هم تیمی ام مسعود خیلی در این مورد صحبت کردیم که بریم ، نریم ، چی کار کنیم ؟ از یک طرف جذابیت سفر آلمان ، از طرفی هزینه های سفر و از همه مهمتر زمانی که صرف خواهد شد برای حضور ، در میانه راه میلوژی چه باید می کردیم ! آیا هزینه  سفر را خرج میلوژی می کردیم بهتر بود یا سفر را می رفتیم ؟ کلی بحث کردیم و تصمیم گرفتیم با رویکرد شبکه سازی و آشنایی با فضای بین المللی و بازار بین المللی پیش روی میلوژی در کنفرانس حضور پیدا کنیم ! از طرفی شرکت های سرمایه گذاری ایرانی همه در یک زمان در یک مکان جمع بودند و فرصت برای مذاکره بسیار مناسب بود.

یک نفر از هر تیم!

فرم درخواست حضور در کنفرانس رو در روز اول من پر کردم و قرار بود از هر تیم یک نفر به آلمان اعزام شود ،تصمیم گرفتیم که هردو برویم و هزینه های نفر دوم را با هم تقسیم کنیم ، یک مشکل داشتیم ، برای ثبت نام در کنفرانس باید بصورت آنلاین مبلغی را با کارت اعتباری پرداخت میکردیم ، خیلی جالب بود ، با مکاتباتی که با سازمان کنفرانس داشتیم اعلام کردیم که این کار برای ما مشکل است ،راهکاری برای پرداخت ریالی  ارایه بدهید ، در جواب در یک ایمیل محبت آمیز اعلام شد که هزینه ثبت نام کنفرانس را مهمان ما هستید. برایمان خیلی خوشایند بود که هدف سازمان برگزاری تسهیل حضور ما بود .و بدون هیچ چشم داشتی به ما کمک کردند ( کاری که در کنفرانس های داخلی به ندرت شاهد آن هستیم )

مرحله بعد چی بود ؟ چطور ریسک کردیم ؟

مرحله بعدی این بود که باید برای دریافت ویزا از سفارت آلمان وقت می گرفتیم ،این کار بصورت آنلاین انجام می شد ، به وبسایت سفارت رفتیم و وقت را برای ۷ اردیبشت ماه رزرو کردیم ( این نزدیک ترین زمانی بود که سفارت به ما وقت داد ) ، چالش بعدی این بود ، بلیط هواپیما ، همانطور که می دونید اگر بلیط رو زود تر تهیه کنید خیلی ارزان تر میشه ، ولی خوب معلوم نبود بهمون ویزا بدن یا نه ! تصمیم گرفتیم که ریسک کنیم و بلیط هوا پیما رو هم زود تر بگیریم ، بله این شد که بلیط رفت و برگشت خریدیم به قیمت ۸۰۰ هزار تومان ، بدون امکان کنسلی! برای مکان هم مسعود بواسطه هماهنگی ها  و ارتباطاتی که داشت اوکی کرد ، یه جورایی هزینه سفرمون شد فقط هزینه بلیط !
تیم آی بریج یک ابتکار به خرج داده بود و یک گروه تلگرام برای منتخبین جشنواره تشکیل داده بود که بچه ها در اون تجربیات خودشون رو از سفارت ، گرفتن وقت ، هماهنگی مکان و…. به اشتراک میگذاشتن، یه جورایی همه به هم کمک میکردیم و با هم آشنا شدیم.
یادم هست که خیلی از بچه ها  و شرکت کنندگان در زمینه وقت گرفتن از سفارت اذیت شدن ، چون این فصل ، فصل شلوغی بود و خیلی زود وقت ها پر میشد ، بالاخره روز موعود فرا رسید و ما با مدارک کامل به سفارت مراجعه کردیم ، با مسعود به بادجه مربوطه رفتیم و مدارک رو تحویل دادیم و رسید DHL رو دریافت کردیم که ۲۱ روز دیگه نتیجه ویزا رو برامون ارسال کنن ! استرس ها شروع شد ، اگه ویزا ندن چی ؟
در گروه تلگرام هم خبرهای بدی آمده بود، عده ای از بچه ها به علت های مختلف ریجکت شدند و ویزا نگرفتند ، ما خیلی نگران نبودیم ، چون تمامی مدارکمان را کامل تحویل داده بودیم ، تصمیم گرفتیم تا زمان آمدن ویزا بر روی میلوژی وقت بزاریم ، و کارهای مربوط به حضور در کنفرانس رو موکول کردیم به بعد از دریافت ویزا.
قرار بود از بین تیم های منتخب در قالب یک مسابقه حضوری (Pitch Fest) تعداد ۵ الی ۶ تیم بعنوان برنده نهایی انتخاب شوند ، جایزه این تیم ها سفر ۲ هفته ای به آمریکا ،سیلیکون ولی بود ! برای حضور در این مسابقه از ایده های ارسالی حدود ۴۰ ایده غربالگری و داوری شد ، باید برای حضور در این مسابقه ، در سامانه مربوط به اون ثبت نام می کردیم ، وبسایت f6s.com ،وبسایت جالبی بود،پیشنهاد میدم حتما به این وبسایت سر بزنید ، ما باید صفحه مربوط به استارتاپ خودمون رو در این وبسایت تکمیل می کردیم. از ما خواسته شده بود که پروفایل های خودمون رو در لینکدین کامل کنیم ، چون ظاهرا در نظر داور ها بسیار موثر بود . یه دو روزی وقت ما رو گرفت ولی خوب بود ،تجربه جالبی بود ، علاوه بر این یک نمایشگاه کوچک هم در کنفرانس برای ارایه ایده ها به شرکت کنندگان در نظر گرفته شده بود که Idea Market نام داشت ، فضایی ۲متری با یک میز به هر ایده در یکی از ۳ روز نمایشگاه تخصیص داده شده بود که حضور در آن هم رایگان بود ، برای حضور در این نمایشگاه هم فرم های مربوطه را پر کردیم و ارسال کردیم ، همه چیز ظاهرا خوب پیش میرفت تا اینکه اولین شوک وارد شد ، از سفارت به هم تیمی من زنگ زدند و گفتند که نقصی مدرک داره و باید مدارکی را مبنی بر اینکه در ایران شاغل هست ارایه بده ، شبانه مدارک تکمیلی رو آماده کردیم و مسعود عازم تهران شد و مدارک رو تحویل داد و برگشت ، نگرانی ها شروع شد ! نکنه ویزا ندهند ؟!
در گروه تلگرام بچه ها همه در مورد ویزا صحبت می کردند ، اینکه چرا عده ای ریجکت شده اند و عده ای قبول ، دلایل عجیبی برای رد کردن از سوی سفارت اعلام شده بود ، مثلا : علت سفر نا مشخص ! مگر می شود ؟ همه ما با یک دعوتنامه مشترک اقدام کرده بودیم ! همه می گفتند که سفارت آلمان بسیار سخت گیر است … خلاصه کاری نمی شد کرد باید صبر می کردیم که پاسپورت ها بیاد ، ما چون مشهد بودیم درخواست کرده بودیم که از طریق DHL برایمان پاسپورت ها ارسال شود ، بالاخره روز موعود رسید و پاسپورت ها آمد ! حدس بزنید چی شد ! مسعود که برای نقصی مدارکش باهاش تماس گرفته بودند پذیرفته شده بود و من ، بله من ، ریجکت شدم !

من باید در این کنفرانس شرکت کنم ! یک کارآفرین باید پر رو باشه و پی گیر ! ( داستان گرفتن ویزا)

دو تایی شوکه شدیم ، چون تمام پلن رو بر این اساس چیده بودیم که دوتایی قراره حضور داشته باشیم ، برای خودم هم خیلی عجیب بود ، بچه های شرکت کننده هم شوکه شدند ، تیم آلمان هم براش عجیب بود ، یک همفکری کردیم و با همکاری تیم آلمان و تعدادی از شرکت کننده ها یک نامه اعتراض تنظیم کردیم و یکی از بچه های تهران ( ازونجاییکه من مشهد بودم) شبانه نامه اعتراض من رو  به صندوق سفارت آلمان انداخت.۶ روز مانده به سفر ، ۴ شنبه اعتراض رو به صندوق انداختم ، پنجشنبه هم ۳ تا ایمیل به سفارت زدم ، علاوه بر من چند نفر از افراد کلیدی کنفرانس که خودشان سنخرانی هم داشتند ، ریجکت شدند ، جمعه و شنبه هم که سفارت تعطیل بود ، می موند یکشنبه ، دوشنبه و سه شنبه ! هر روز یک ایمیل به سفارت میزدم ، تا اینکه یکشنبه یکی از بچه ها زنگ زد گفت مهدی بلند شو بیا تهران و جلوی سفارت پیگیری کارت رو بکن ! با نا امیدی تمام یکشنبه رفتم تهران ، دوشنبه جلوی سفارت پیگیری کارم رو کردم ، به هر دری بگید زدم، نشد ، نا امید برگشتم و تنها امیدم سه شنبه بود ، سه شنبه ۷ صبح جلوی درب سفارت بودم ،  خلاصه با کمک دوستان و پیگیری ها اجازه ورود گرفتم ، و رفتم داخل سفارت و کلی سین جیم شدم و درنهایت براشون از اهمیت کنفرانس گفتم و اونها هم حاضر شدن که ویزای منو بدن ! معجزه ، کمتر ۱۵از  ساعت مانده به پرواز ، ویزامو گرفتم ! خوشبختانه با برنامه ریزی که از قبل داشتیم همه چیز آماده بود ، چهارشنبه صبح رفتیم فرودگاه و پریدیم اوکراین و بعد برلین! تیم برلین و خیلی از موسسین از اینکه تونسته بودم ویزا بگیرم خیلی خوشحال بودن ، و همه تعجب کرده بودن از این پیگیری و رسیدن به نتیجه
نکته مهم ۱: واقعا بعضی وقت ها هست که آدم نا امید ناامید میشه ! دو راه داره یا ببره و بکشه کنار ، یا اینکه بزنه به این در و اون در تا یه راهی پیدا کنه ! این خیلی مهمه که برای اون چیزی که میخواهید بهش برسید چقدر حاضرید مایه بزارید ! من به هردری که فکر کنید زدم و بالاخره یه راهی پیدا شد ، البته خیلی ها هم بهم کمک کردن!
نکته مهم ۲ : ما با هم تیمی ام مسعود ، دو تا پلن رو در نظر گرفته بودیم ، و برای هر دو پلن خودمون رو آماده کرده بودیم ، اینکه من بیایم یا نیایم ! خوشبختانه وقتی ویزای من اوکی شد ، چون از قبل برنامه ریزی ها رو انجام داده بودیم ، همه چیز اوکی و روی برنامه بود.ما از قبل تا حدودی همه شرایط رو در نظر گرفته بودیم.

 

توسعه شبکه حرفه ای !

قبل از اینکه شرح سه روز کنفرانس رو بدم ، لازمه اینجا به این نکته اشاره کنم که ما لیست اعضا و تیم های شرکت کننده در کنفرانس بریج رو از طریق وبسایت تهیه کردیم و در روزهای قبل از کنفرانس ( ۲ هفته مانده به کنفرانس)  پروفایل های آنها را در لینکدین بررسی کردیم ، و یک لیست غربال شده از افراد کلیدی که تخصص های آنها با اهداف پروژه ما همخوانی داشت رو تهیه کردیم و قبل از حضور در کنفرانس با آنها شروع به مکاتبه کردیم ، و شبکه سازی حرفه ای رو در این زمینه انجام دادیم.
علاوه بر این لیست سخنرانی های ارایه شده در کنفرانس رو اولویت بندی کردیم و مشخص کردیم که باید در چه پنل ها و سخنرانی هایی شرکت کنیم.

برلین چه جور جایی بود : اولین تجربه

برلین پایتخت آلمان شهری بسیار منظم بود. تجربیات متفاوتی در برلین داشتیم ولی نکات زیر خیلی برایم جالب بود که بد نیست شما هم بدونید
•    نظم ، نظم ، نظم
•    دوچرخه سواری ، مادر ها بچه هایشان را در زنبیل دوچرخه می گذاشتند ( صندلی مخصوص کودک) و از دوچرخه برای حمل و نقل استفاده می کردند
•    کتاب خواندن در مترو ! عجیب بود ! کتابهای قطور و سبک جهت حمل!
•    سیستم حمل و نقل منظم و سریع ، واقعا دلیلی برای استفاده از ماشین نبود
•    در سوپر مارکت ها برای حمل اجناس خریداری شده باید بابت پلاستیک پول پرداخت می کردی ( سیاستی برای کاهش تولید زباله و آلودگی محیط زیست )
•    امنیت بالا ، امنیتی بالاتر از آمریکا
•    مردمی همچون روبات
•    ساعت ۸ به بعد مغازه ها تعطیل !

 

در این سه روز چه اتفاقاتی افتاد !

قبل از اینکه در مورد جزییات اتفاقات شرح بدم ، جا داره که در مورد ساختار کنفرانس صحبت کنم ، بطور کلی کنفرانس شامل دو بخش متفاوت بود ،یکسری سخنرانی ها که در سالن اصلی بود و یکسری Breakout session ها که در سالن های کوچکتر بصورت موازی انجام می شد ، breakout session ها در طی روزهای مختلف تکرار می شد ، یعنی چی ؟ یعنی اینکه مثلا در روز اول یک Breakout session با موضوع Design thinking بود ، عینا همین Breakout session در روز دوم هم تکرار میشد که اگر شما نتونستید در یک روز در آن شرکت کنید ، بتونید در روزهای دیگر هم در آنها حضور داشته باشید! Breakout session  ها ،شامل کارگاه ، میزگرد و ارایه ایده ها ی مربوط به Pitch Fest  ( همون مسابقه ای که گفتم )بود .دو روز اول پذیرایی نهار و شام داشتیم و روز آخر فقط پذیرایی نهار بود.
علاوه بر این یک روز هم برای بازدید از شتابدهنده های مستقر در آلمان در قالب تور در نظر گرفته شده بود.
لیست سخنرانی های مربوط به Breakout Session  ها رو در زیر آوردم تا در جریان مباحث مطرح شده قرار بگیرید.

۱۰۱ of Company Structure: Cap structure, Shareholders Agreement, By Laws
Understanding Venture Capital – From Early to Late Stage
Building Effective Board of Director Structures & Executive Management Compensation Models
Understanding the IPO Process: From Start to End
IP Offensive & Defensive IP Strategies: IP protection vs. Land Grab
Basics of Seed and Early Stage Financing
Understanding the Market: Understanding Product Market Segmentation and Competitive Analysis
Talent Acquisition: Keeping and Growing a World Class Team
How to develop an effective Go-To Market Strategy
PR and Media: How My Start-up Can Gain Media Attention?
Lessons Learned from Others: Learning from Developing Countries like India, Turkey, Singapore etc
Disruptive Innovations: Rapid Prototyping, Hacking and Maker Movement
Videos, Videos, Videos: Creating Rich Stories to Tell Your Company Story with Only Your Mobile
Unleashing your Teams Talents: Leadership and Participative Management
Building Effective Teams: Finding Co-founders, Defining Clear Roles and Responsibilities, Managing Conflict and Designing for Performance
Co-opetition – Reaching New Heights Through Collaboration
Sales in Iran: Best Practices from the Field
Social Innovation – Creating a Better Collective Future
Hackers Bridge
Design Thinking Crash Course x2
Investor Pitch: How to Make the Ultimate Pitch and Take Your Venture to the Next Level
International Business Accelerator Programs: A showcase
Designing the Perfect Product: Understanding the Concept of Minimal Viable Product
Iran Business Cases – Learning from the Field
Sales in Iran: Best Practices from the Field
Corporate Governance: Best Practice
Go-To Market Strategy Market Verification
Business Model Innovation: Strategic Approach to Rethinking Your Business
Software Sales: Enterprise Software Sales / SaaS and Consumer Software Sales
Investor Pitch: How to Make the Ultimate Pitch and Take Your Venture to the Next Level
Health and Medical Technologies: Promising Field of the Future
Iran: Macro Economic Overview – Country Filled with Potential and Opportunity
Bridging the Gap: From University Research to Market Entry
Women Entering New Terrains: Breaking Old Norms
How Can Established Iranian Industry Support the Development of High-tech Entrepreneurship in Iran?
۱۰۱ Hardware Sales: Taking Sales to the Next Level
Developing Your Brand: Building a Visible and Memorable Brand
Effective Localization: What You Need to Know when Adapting for the Iranian Market

در روزنامه دنیای اقتصاد خلاصه ای از سخنرانی های سالن اصلی ارایه شده که به نظرم کامل هست و براتون اینجا آوردم :
بهره‌گیری از ظرفیت سرمایه‌گذاری، تجربه و دانش ایرانیان خارج از کشور به خصوص در سیلیکون‌ولی نقطه اصلی برگزاری کنفرانسی است که نامش را «پل» گذاشته‌اند. این چیزی بود که در سخنرانی داریوش زاهدی بنیانگذار مرکز مطالعات کارآفرینی دانشگاه برکلی در روز نخست کنفرانس تاکید شد. او در سخنرانی خود گفت که داشتن یک جامعه نخبه و موفق ایرانیان خارج از کشور جزو امتیازات این کشور برای تحول در جریان کارآفرینی است. دیوید مک کلا یکی از مشهورترین کارآفرینان تکنولوژی هم در سخنرانی افتتاحیه کنفرانس تلاش کرد ویژگی‌های سرمایه‌گذاری و پیش‌برد موفق استارت‌آپ‌ها را شرح دهد. او که در حین سخنرانی آرام و قرار نداشت گفت که استارت‌آپ یک مسیر مشخص ندارد و کارآفرینان باید هر لحظه منتظر تغییر و جابه‌جایی روش‌ها و مدل‌های خود باشند. به گفته مک کلا باید در مراحل اولیه رشد استارت‌آپ‌ها روی یک ایده عملی و قابل گسترش سرمایه‌گذاری کرد تا ریسک شکست را کاهش داد.

دکتر حمید بیگلری که پیش‌تر تجربه مدیریت ارشد در بانک Citi Group آمریکا را برعهده داشته محور سخنرانی خود را روی مشابهت هرم جمعیتی فعلی ایران و ۳۰ سال پیش آمریکا قرار داد، گروه جمعیتی متحول‌کننده Baby Boomers (کودکان نسل انفجار، کسانی که حد فاصل سال‌های ۱۹۴۶ و ۱۹۶۴ به دنیا آمدند و نقش عمده تحول آمریکا را به این نسل نسبت می‌دهند) حالا به گفته دکتر بیگلری در هرم جمعیتی ایران در بهترین زمان ممکن برای ایجاد یک تحول اقتصادی و تکنولوژیک قرار دارند. دکتر بیگلری همچنین به روند‌های تکنولوژی در ۳۰ سال آینده اشاره کرد، نمونه‌هایی چون لنزهای چشمی دریافت‌کننده اطلاعات و کامپیوترهای کوانتومی و گفت که برای حرکت به سمت آینده بایدبه روندهای تکنولوژی آینده نگاه کرد و نمی‌توان آینده را ساخت در حالی که به عقب نگاه می‌کنید.

pitch

کامران الهیان از فعالان تکنولوژی نیز در سخنان خود به روندهای تکنولوژی آینده اشاره کرد؛ به مواردی چون انرژی و پهنای باندو گفت: اگر موج‌های بزرگ را بشناسیم خوب می‌توانیم روی آن حرکت کنیم. حسام آرمندهی، موسس شرکت کافه بازار و محسن ملایری، مدیرعامل شتابدهنده آواتک نخستین سخنرانانی بودند که از ایران به کنفرانس آمده بودند و هر دو نمونه‌های موفقی از شکل‌گیری استارت‌آپ‌ها را در ایران معرفی کردند. آرمندهی به رشد ۳۵ درصدی کافه‌بازار و الگوگرفتن از فرهنگ کاری شرکت‌های سیلیکون ولی اشاره کرد و محسن ملایری جریان استارت‌آپی ایران را معرفی کرد که به شکل‌گیری شرکت‌های موفقی چون دیجی‌کالا منجر شده است. اما در دومین روز از کنفرانس دکتر علینقی مشایخی، استاد دانشگاه شریف فرصت‌های اقتصادی و اکوسیستم کارآفرینی تکنولوژی در ایران را مورد بحث قرار داد. او یکی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی ایران را دخالت دولت در بازار و حاکمیت بر اقتصاد و عدم دسترسی به بازارهای بین‌المللی دانست. به گفته دکتر مشایخی برای داشتن مدیران خوب باید بازار رقابتی داشته باشیم. او در عین حال چالش‌های اقتصادی ایران را فرصتی برای صنعت آی‌تی‌ ایران دانست که می‌تواند با حل کردن آنها خود را نیز توانمند کند.

دکتر یحیی تابش، دکتر رسول اسکویی، روزبه پیروز، علی زواشکیانی، نازنین دانشور، ناصر غانم‌زاده و حامد قنادپور هم از دیگر سخنرانان پنلی تحت عنوان اکوسیستم کارآفرینی ایران بودند. روزبه پیروز در این کنفرانس گفت که ما افراد هوشمند داریم و سرمایه هوشمند هم داریم، اما برای عبور از پل به حرکت نیاز است. در جریان این پنل‌ها برخی حاضران بزرگترین مانع برای سرمایه‌گذاری خارجی روی استارت‌آپ‌های ایرانی را امکان عدم انتقال پول (به دلیل تحریم‌ها) دانستند. هر چند روزبه پیروز این تحریم مالی را عمدتا از سوی آمریکا عنوان کرد و نه اروپا اما در همین حین یکی از برگزارکنندگان کنفرانس (دانشگاه برکلی) از شرکت‌کنندگان خواست روی موضوع انتقال دانش متمرکز شوند چون موضوع بحث (انتقال پول به ایران) طبق قوانین آمریکا جزو مباحث کنفرانس نیست.

من شخصا در یکسری از Breakout session ها با موضوع Angel Investment شرکت کردم ، آقای عمیدی یکی از سخنرانان این کارگاه بودند که اطلاعات بسیار مفیدی رو در زمینه فرآیند سرمایه گذاری ، درصد های مربوطه و میزان مبلغ سرمایه گذاری ارایه دادند.

Amidi
یکی دیگر از مهمترین track های آموزشی مربوط به track ی با عنوان Bridge Hacker بود. در این کارگاه آموزشی یک مدل کاربردی و عملی برای ایجاد پل های کارآمد جهت تسریع فرآیند کارآفرینی و بهره برداری از فرصت های کارآفرینی ایران با کمک نخبگان ایرانی خارج از کشور ارایه داده شد.

در انتهای روز دوم هم از تیم های منتخب تشکر و فدر دانی شد ، و ۶ تیم به عنوان تیم های منتخب در مسابقه Pitch Fest  معرفی شدند ، این تیم ها یک سفر ۲ هفته ای به سیلیکون ولی را جایزه گرفتند! تا جایی که خاطرم هست تیم های Block ، Appsi ، تاکسی مودا ،مامان پز و دو تیم دیگر برنده شدند!

IMG_3

Finalist 2

در بازار ایده هم فرصت خوبی برای شبکه سازی فراهم شد!

Idea Market

آشنایی با روحا ریحانی ، یک مدیر و تسهیل گر فوق العاده

Feedback 2

برگزاری کنفرانس ،مدیریت بیش از ۱۰۰ نفرنیروی داوطلب ، انجام هماهنگی ها ، رفع برخی مشکلات در ایران، هدایت منتخبین و… همه و همه توسط خانم روحا ریحانی انجام پذیرفت، انصافا هیچ مشکلی در روال اجرا و برگزاری کنفرانس در طی این سه روز وجود نداشت . روحا یک تسهیل گر بسیار حرفه ای بود ، در روز آخر کنفرانس از ما ( تیم های منتخب ) خواست که دور هم و در یک جلسه هم اندیشی و باز ، نظرات خودمان را نسبت به کنفرانس بگیم ، نقاط ضعف ، نقاط قوت و راهکارهایی برای بهبود کار ها ! بچه ها هم انصافا نظرات خوبی دادند که در ادامه خلاصه ای از اون رو آوردم :

Feedback 3

نقاط ضعف برگزاری کنفرانس:

•    کنسل شدن حضور برخی سخنرانان کلیدی و عوض شدن برنامه کنفرانس
•    زیاد بودن تعداد مباحث (Breakout session ها) و عدم امکان حضور در همه آنها
•    مشکل غذا
•    جدایی تیم برگزاری  ایران و آلمان و یکسری نا هماهنگی ها
•    اینکه ای کاش در کشور دیگر به غیر از آلمان برگزار می شد تا همه می توانستند حضور داشته باشند.
•    بروز نبودن برنامه موبایل و مشکلات اپلیکیشن موبایل مربوط به کنفرانس
•    روشن نبودن معیار های داوری

پیشنهاداتی هم برای بهبود کنفرانس در دوره های بعدی ارایه شد که  در ادامه آورده شده :

•    دقت در انتخاب سخنرانان
•    برگزاری کنفرانس در داخل ایران یا کشوری که مشکلات ویزایش کمتر باشد
•    اطلاع رسانی بهتر در مورد کنفرانس
•    ایجاد شبکه های iBridge در هر شهر و استان در ایران
•    کم کردن تعداد Breakout Session ها و افزایش کیفیت آنها
•    امکان ارایه فارسی / انگلیسی pitch ها

یک خبر خوب

طی آخرین اخباری که به دست من رسیده ۸۰ ویدیو از این کنفرانس تهیه شده که ۲۰ مورد آن آپلود شده و الباقی آن هم در حال آپلود شدن هستند ، که به راحتی می توانید تمامی محتوای این کنفرانس را در اختیار داشته باشید و از آن بهره برداری کنید.

مشاهده ویدیو های کنفرانس

مراکز شتابدهی در برلین :

همانطور که قبلا اشاره کردم ، در کنار کنفرانس یک تور نصف روزه هم برای بازدید از مراکز شتابدهی برلین داشتیم ، این مراکز مشابه مراکز شتابدهی ایران بودند ، از نظر فضا و امکانات فیزیکی ، مراکز شتابدهی ایرانی هیچ چیزی کمتر از آنها نداشتند و به نظر خود من حتی بهتر هم بودند ، ولی شبکه حرفه ای منتور ها ، روابط قوی این مراکز در سطح بین المللی وجه تمایز  آنها بود. فضا های در نظر گرفته شده فضا هایی غیر رسمی و مشترک بودند.
شخصا از فضای Plug and Play خیلی خوشم آمد.موسس این شتابدهنده آقای عمیدی بودند ، یک نکته جالب در طراحی فضای این شتابدهنده بود و اون این بود که فرش ایرانی در همه جای آن دیده می شد !
بطور کلی این شتابدهنده ها بصورت مشترک یک برنامه ۱۰۰ روزه برای شتابدهی داشتند و از طرفی درصدی بین ۵ الی ۱۲ درصد را بسته به شرایط از استارتاپ مربوطه را به ازای خدمات ارایه شده دریافت می کردند.رقم سرمایه گذاری هم مبلغی بین ۱۰٫۰۰۰ هزار تا ۵۰٫۰۰۰ هزار دلار در مراحل اولیه بود.

Factory 2Factory

Plug and Play 3Plug & Play

plug and playPlug & Play

Plug and Play 2

Plug & Play

Plug and Play 1

Plug & Play

Factory

Factory

در مسیر کارآفرینی برای هم پل بشیم نه خار !

در نهایت باید به این نکته اشاره کنم که در طی جلسات خصوصی که با موسسین این رویداد داشتم ، این نکته رو فهمیدم که هدف از این کنفرانس این هست که هر کدوم از افراد موفق در این شبکه کارآفرینی بین المللی ، بتونه به کارآفرینان نوپا ، در نقش یک پل کمک کنه تا مشکلات رو پشت سربزارن ، پیشرفت کنن و در نهایت همه از سود حاصل شده بهره مند بشن ! این خیلی نکته مهمی هست ، اگر خود ما ایرانی ها برای هم پل بشیم ، خیلی میتونیم پیشرفت کنیم ولی یک مشکلی هست ، در کشوری که موفقیت یک نفر باعث ناراحتی و خشم بقیه میشه ، هیچوقت پیشرفتی حاصل نمیشه ! درسته هرم جمعیتی ما در وضعیت مطلوبی قرار داره ، و الان موقع شروع حرکت های موثر هست ، ولی تا موقعی که بد خواه باشیم و برای پیشرفت هم خار باشیم تا پل ، خیلی سخت میتونیم جریان کارآفرینی رو در کشورمون به درستی هدایت کنیم. به نظر میرسه باید کمی روی خودمون بیشتر کار کنیم ، خودمون رو بیشتر بشناسیم ، بدونیم که قرار نیست فقط غر بزنیم ، باید حرکت کتیم ! بقول یه بنده خدایی تنها موجودی که در دنیا با نشستن به نتیجه میرسه ، مرغه ! در این مدت خیلی ها از این رویداد ، شرکت کننده ها و… انتقاد کردند ، ولی خوب ، چه باید کرد ، بالاخره باید حرکت کرد ، باید پل شد ! و این جشنواره شروع خوبی بود ! به امید موفقیت و ارتقای فرهنگی اکوسیستم کارآفرینی ایران !